Dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu choroby Hashimoto, ponieważ właściwie zbilansowane posiłki mogą znacząco wspomóc terapię. W artykule dowiesz się, jakie produkty są wskazane, a jakich należy unikać w codziennej diecie, aby zminimalizować objawy Hashimoto. Omówimy wpływ naturalnych suplementów oraz aktywności fizycznej na funkcjonowanie osób z tą chorobą. Poruszymy również temat współistnienia Hashimoto z innymi schorzeniami oraz objawów niedoboru jodu.
Wskazane produkty w diecie z Hashimoto
Aby wspomóc leczenie choroby Hashimoto, dieta powinna być bogata w produkty o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Warto sięgać po wielokolorowe warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, pomidory, czy brokuły. Cenne są też owoce jagodowe ze względu na zawartość antyoksydantów. Dobrym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej są chude gatunki ryb, np. pstrąg, mintaj czy łosoś.
W diecie z Hashimoto nie powinno zabraknąć produktów zawierających kwasy omega-3, czyli tłustych ryb morskich, oleju lnianego, orzechów włoskich i siemienia lnianego. Warto spożywać pełnoziarniste produkty zawierające błonnik i składniki mineralne - pieczywo razowe, brązowy ryż, kaszę gryczaną. Dobrym źródłem białka są jaja i chude mięso drobiowe.
Korzystne jest wprowadzenie do diety jogurtu naturalnego i kefiru, z uwagi na zawartość probiotyków. Zaleca się codzienne spożywanie zielonej herbaty, a także umiarkowane ilości kakao i gorzkiej czekolady ze względu na polifenole.
Suplementy diety
Warto wspomagać dietę preparatami zawierającymi witaminę D, cynk, selen oraz kwasy omega-3. Te substancje wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Należy także regularnie uzupełniać niedobory jodu, np. w formie spiruliny lub preparatów jodowych.
Niewskazane produkty w Hashimoto
W diecie osób z Hashimoto powinno się ograniczyć pokarmy bogate w substancje antyżywieniowe i goitrogeny. Są to m.in. kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, rzodkiew, soja i produkty sojowe. Te warzywa zmiatają z organizmu jod, przez co nasila się niedoczynność tarczycy.
Nie zaleca się spożywania w nadmiarze owoców pestkowych, zwłaszcza moreli, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Ograniczane powinno być spożycie pszenicy, owsa i jęczmienia, ponieważ zawierają gluten. Cukier i słodycze sprzyjają stanom zapalnym.
Należy całkowicie zrezygnować z alkoholu, napojów gazowanych, wędlin, fast foodów i produktów wysoko przetworzonych. Zniechęca się do spożywania kawy ze względu na obecność substancji pobudzających i wywołujących stres oksydacyjny.
Eliminacja goitrogenów
Aby zminimalizować działanie goitrogenów, warzywa kapustne należy spożywać w umiarkowanych ilościach i poddawać obróbce termicznej. Gotowanie, duszenie i pieczenie zmniejsza zawartość szkodliwych związków.
Czytaj więcej: Brzoskwiniowy puch – kolor roku 2024 w Pantone
Wpływ naturalnych suplementów
Choroba Hashimoto wiąże się z niedoborami wielu składników odżywczych. Ich uzupełnianie może korzystnie wpłynąć na przebieg leczenia i samopoczucie.
Suplementacja jodem jest niezbędna, aby hormony tarczycy mogły prawidłowo funkcjonować. Zaleca się przyjmowanie 100-200 μg jodu dziennie w porozumieniu z lekarzem.
Witamina D reguluje aktywność układu immunologicznego, a jej niedobory nasilają stany zapalne. Zwykle zaleca się 4000-5000 IU witaminy D3 na dobę.
Dobrze tolerowanym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych jest kurkumina, czyli aktywny związek zawarty w ostryżu długim. Można ją przyjmować w dawce 500-1500 mg dziennie.
Inne suplementy
Warto również sięgnąć po preparaty z cynkiem, selenem, witaminą C i kwasem alfa-liponowym, które wzmacniają odporność i redukują stany zapalne. Pomocne mogą być też probiotyki odbudowujące florę jelitową.
Ćwiczenia wspomagające leczenie
Regularna aktywność fizyczna przynosi wiele korzyści osobom z Hashimoto. Ćwiczenia zmniejszają poziom stresu, poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego i wzmacniają mięśnie.
Najbardziej zalecane są ćwiczenia aerobowe, np. szybki marsz, jogging, jazda na rowerze, pływanie. Powinny one trwać minimum 30-45 minut dziennie. Dobrze jest też wykonywać ćwiczenia rozciągające i wzmacniające mięśnie.
Aktywność fizyczna zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, co pomaga kontrolować insulinooporność często towarzyszącą Hashimoto. Ponadto zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości, które nasilają objawy choroby.
Joga i pilates
Pozytywny wpływ na zdrowie osób z Hashimoto mają zajęcia jogi i pilatesu. Poprawiają elastyczność mięśni i stawów, redukują stres, poprawiają samopoczucie. Treningi powinny być dostosowane do możliwości pacjenta.
Hashimoto a inne choroby
Choroba Hashimoto często współwystępuje z innymi schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym. U osób z rozpoznanym Hashimoto zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1, niedokrwistości pernicyjnej, choroby Addisona czy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Pacjenci z Hashimoto są także bardziej narażeni na nietolerancje pokarmowe, w tym celiakię i alergię na gluten. Dlatego w razie występowania objawów ze strony przewodu pokarmowego zaleca się diagnostykę pod kątem tych schorzeń.
Niektóre badania wskazują, że Hashimoto może zwiększać ryzyko depresji, lęku i zaburzeń nastroju. Warto zwracać uwagę na samopoczucie psychiczne i w razie potrzeby skorzystać z pomocy psychologa.
Choroby sercowo-naczyniowe
Zaburzenia gospodarki hormonalnej tarczycy sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorób układu krążenia. Dlatego pacjenci z Hashimoto powinni regularnie kontrolować ciśnienie krwi, lipidogram i EKG.
Objawy niedoboru jodu
Jednym z głównych objawów Hashimoto jest niedobór jodu, który prowadzi do zmniejszonej produkcji hormonów tarczycy. Może się wiązać z uczuciem zmęczenia, sennością, zwolnieniem przemiany materii.
Niedobór jodu powoduje także suchość skóry, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, bóle i zawroty głowy. U kobiet obserwuje się zaburzenia cyklu miesiączkowego i niepłodność.
Aby dostarczyć organizmowi niezbędny jod, należy stosować dietę bogatą w ryby morskie, jaja, nabiał. Można też sięgać po suplementy jodowe, ale tylko pod nadzorem lekarza.
Objawy niedoboru jodu powinny skłonić do wykonania badań czynności tarczycy i wdrożenia odpowiedniego leczenia choroby Hashimoto.
Podsumowanie
Dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu choroby Hashimoto i powinna być dobrze zbilansowana oraz bogata w składniki przeciwzapalne. Należy włączyć produkty będące źródłem wartościowego białka, zdrowych tłuszczów, witamin i mikroelementów. Jednocześnie trzeba ograniczyć pokarmy z goitrogenami, glutenem i cukrem.
Naturalne suplementy, takie jak jod, witamina D, cynk czy kurkumina, wspierają leczenie Hashimoto i łagodzą objawy niedoczynności tarczycy. Regularna aktywność fizyczna poprawia sprawność i korzystnie wpływa na metabolizm osób chorujących.
Hashimoto często współwystępuje z innymi chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego. Należy obserwować pojawiające się dolegliwości i w razie potrzeby zgłosić się do specjalisty.
Objawy niedoboru jodu, takie jak zmęczenie, suchość skóry czy wypadanie włosów powinny skłonić do badań funkcji tarczycy. Wczesne rozpoznanie i leczenie Hashimoto jest kluczowe dla zachowania zdrowia.