Jak zrobić niskokaloryczny lukier bez cukru do pierników? Poradnik.

Jak zrobić niskokaloryczny lukier bez cukru do pierników? Poradnik.
Autor Marian Rutkowski
Marian Rutkowski26.12.2023 | 5 min.

Niskokaloryczny lukier bez cukru do pierników to świetna alternatywa dla tradycyjnego, bardzo kalorycznego lukru. W niniejszym poradniku dowiesz się, jak przygotować zdrowy lukier na bazie ksylitolu lub erytrolu. Podpowiemy, jak krok po kroku zrobić taki lukier, a także jakie zamienniki cukru warto wykorzystać. Przedstawimy też przepis na wegańskie pierniczki bez jajek, które można ozdobić takim lukrem. Na koniec opowiemy też ciekawostki na temat historii pierników.

Zdrowy lukier bez cukru

Lukier bez cukru to świetna alternatywa dla tradycyjnego, wysokokalorycznego lukru. Przede wszystkim jest zdrowszy - nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie dostarcza organizmowi węglowodanów. Dlatego docenią go osoby dbające o smukłą sylwetkę oraz diabetycy. Nie zawiera pustych kalorii, które prowadzą do przybrania na wadze.

Należy jednak pamiętać, że fakt iż lukier bez cukru jest dietetyczny, nie oznacza że można jeść nim więcej słodyczy. W okresie świątecznym, kiedy jemy ich znacznie więcej niż normalnie, wskazany jest umiar. Rozsądne ilości lukru bez cukru nie zaszkodzą figurze.

Lukier do pierników - krok po kroku

Aby przygotować pięknie zdobione pierniki, najpierw trzeba zrobić dobry lukier. Poniżej przedstawiamy przepisy na smaczny i zdrowy lukier bez cukru, który można wykorzystać do dekorowania pierników tak, by robiły wrażenie i ozdabiały świąteczny stół.

Następnie pokażemy, jak krok po kroku przygotować pierniki, aby wzbudzały zachwyt gości swym wyglądem. Będą idealną ozdobą stołu wigilijnego.

Jak zrobić lukier bez cukru?

Wykonanie lukru bez cukru jest naprawdę proste i praktycznie nie różni się od tradycyjnego przepisu. Można go przyrządzić na bazie ksylitolu lub erytrolu.

Przepis na lukier bez cukru z ksylitolu

Oto składniki:

  • 200 g ksylitolu
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ubij białka ze szczyptą soli na półsztywną pianę.
  2. Dodaj sok z cytryny.
  3. Wsyp sproszkowany ksylitol i dalej ubijaj pianę na sztywno.

Przepis na lukier bez cukru na bazie erytrolu

Składniki:

  • 200 g erytrolu
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj sproszkowany erytrol z wodą i podgrzej na małym ogniu.
  2. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
  3. Gotuj około 1 minuty.
  4. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  5. Co jakiś czas mieszaj, aby lukier za szybko nie stężał.
  6. Ostudzoną polewą ozdób pierniki i ciasta.

Czytaj więcej: Jak wybrać odpowiedni neon LED do Twojego projektu DIY: poradnik

Wegańskie pierniczki bez jajek

Wegańskie wypieki cieszą się coraz większą popularnością. Nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu mogą je jeść osoby uczulone na białka zwierzęce oraz weganie. Ponadto są zdrowsze. Dlatego dziś przedstawiamy przepis na wegańskie pierniczki bez jajek, które można polukrować zdrowym lukrem z poprzednich przepisów.

Oto składniki na pierniczki:

300 g mąki pszennej 150 g cukru
100 ml oleju roślinnego 3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika i sodą.
  2. Dodaj cukier, cukier waniliowy. Wymieszaj.
  3. Wlej olej i zagnieć ciasto.
  4. Formuj kulki, spłaszczaj je i układaj na blasze.
  5. Piecz 10-15 minut w 180 stopniach.

Zamienniki cukru do lukru

Jak zrobić niskokaloryczny lukier bez cukru do pierników? Poradnik.

Aby lukier był mniej kaloryczny, warto zastąpić cukier zdrowszymi odpowiednikami. Idealne są ksylitol, inulina lub erytrol. Jeśli nie mamy ich w wersji sypkiej, możemy je zmielić za pomocą młynka do kawy.

Następnie dodajemy sok z cytryny i trochę wody, dzięki czemu uzyskujemy gęstą, słodką masę świetną do dekorowania pierników i ciast.

“Słodki, kremowy lukier ozdobi pierniki i sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze, a przy tym zdrowsze dzięki zamiennikom cukru.”

Historia pierników

Pierniczki to jeden z symboli świąt Bożego Narodzenia. Ich aromat wprowadza w magiczny nastrój tego wyjątkowego czasu. Skąd jednak wzięły się pierniki? Jaka jest historia tych przepysznych przysmaków?

Zgodnie z legendą, w XIV wieku mieszkający we Włoszech mnisi przyrządzili ciasto z miodu, przypraw, migdałów i orzechów. Upieczone ciasteczka miały kształt nogi św. Piotra, stąd nazwa "pernik" czyli piernik. Z czasem wypieki trafiły do Niemiec i innych krajów.

Najstarsze polskie przepisy na pierniki pochodzą z XVII wieku. Z biegiem lat zmieniał się ich skład i smak, ale zawsze były związane ze świętami. Dlatego do dziś stanowią ich nieodłączny element i każdy je uwielbia.

Podsumowanie

W niniejszym artykule przedstawiliśmy przepisy na smaczny i zdrowy lukier bez cukru, który może być idealną alternatywą dla tradycyjnego, wysokokalorycznego lukru. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Nie zawiera on bowiem cukru, a jedynie jego zamienniki w postaci ksylitolu lub erytrolu. Dzięki temu nie tylko nie dostarcza zbędnych kalorii, ale wręcz przeciwnie – jest niskokaloryczny.

Pokazaliśmy też jak krok po kroku ozdobić nim pierniki, by prezentowały się efektownie i były prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Przedstawiliśmy również przepis na smaczne wegańskie pierniczki bez jajek, które także można polukrować takim zdrowym lukrem.

Na koniec dla poszukujących alternatyw dla cukru do wykonania lukru podaliśmy sprawdzone zamienniki w postaci ksylitolu, inuliny czy erytrolu. Zdradziliśmy też sekret, jak łatwo je zmielić, jeśli nie mamy ich w wersji sypkiej. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom uda Wam się przygotować smaczny i zdrowy lukier bez cukru!

Przy okazji opowiedzieliśmy też garść ciekawostek na temat historii pierników, tych nieodłącznych bożonarodzeniowych słodkości. Jak się okazuje, tradycja ich wypieku sięga nawet XIV wieku i jest związana z postacią św. Piotra. Zachęcamy do zapoznania się z tą interesującą historią.

Najczęściej zadawane pytania

Tak, lukier bez cukru jest zdecydowanie zdrowszy niż tradycyjny, gdyż nie zawiera cukru. Dzięki temu nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie dostarcza zbędnych kalorii i węglowodanów. Dlatego może być stosowany nawet przez diabetyków i osoby na diecie.

Nie, wykonanie lukru bez cukru jest naprawdę bardzo proste i praktycznie nie różni się od robienia tradycyjnego lukru. Wystarczy tylko użyć zamiast cukru jego zdrowszych zamienników, czyli ksylitolu lub erytrolu.

Lukier bez cukru można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce nawet do 2 tygodni. Jednak najlepiej zużyć go w ciągu kilku dni, ponieważ z czasem traci swą kremową konsystencję.

Lukier na bazie ksylitolu lub erytrolu ma bardzo podobny smak i konsystencję do tradycyjnego lukru na bazie cukru. Jedynie lukier z erytrolu może mieć lekki posmak karmelu.

U niektórych osób wrażliwych lukier na bazie polioli, czyli ksylitolu lub erytrolu, może powodować lekkie wzdęcia. Jest to normalna reakcja organizmu na te substancje. Objawy zwykle ustępują po kilku dniach stosowania.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Odkryj Najwyższej Jakości Buty ze Skóry Licowej Dla Każdej Okazji
  2. Miłość w sferze gwiazd: jak znaki zodiaku kształtują twoje relacje
  3. Najlepszy Aparat do Makijażu Permanentnego: Przegląd Sprzętu i Maszyn
  4. Odkryj przepis na pyszny Makaron z surimi i paluszkami krabowymi
  5. Odkryj Ćwiczenia na Plecy w Domu bez Sprzętu i bez Obciążenia
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Marian Rutkowski
Marian Rutkowski

Będąc diagnostą laboratoryjnym dzielę się na blogu wiedzą na temat profilaktyki zdrowotnej, interpretacji podstawowych wyników badań oraz zaleceń dietetycznych i trybu życia.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły

0