Niskokaloryczny lukier bez cukru do pierników to świetna alternatywa dla tradycyjnego, bardzo kalorycznego lukru. W niniejszym poradniku dowiesz się, jak przygotować zdrowy lukier na bazie ksylitolu lub erytrolu. Podpowiemy, jak krok po kroku zrobić taki lukier, a także jakie zamienniki cukru warto wykorzystać. Przedstawimy też przepis na wegańskie pierniczki bez jajek, które można ozdobić takim lukrem. Na koniec opowiemy też ciekawostki na temat historii pierników.
Zdrowy lukier bez cukru
Lukier bez cukru to świetna alternatywa dla tradycyjnego, wysokokalorycznego lukru. Przede wszystkim jest zdrowszy - nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie dostarcza organizmowi węglowodanów. Dlatego docenią go osoby dbające o smukłą sylwetkę oraz diabetycy. Nie zawiera pustych kalorii, które prowadzą do przybrania na wadze.
Należy jednak pamiętać, że fakt iż lukier bez cukru jest dietetyczny, nie oznacza że można jeść nim więcej słodyczy. W okresie świątecznym, kiedy jemy ich znacznie więcej niż normalnie, wskazany jest umiar. Rozsądne ilości lukru bez cukru nie zaszkodzą figurze.
Lukier do pierników - krok po kroku
Aby przygotować pięknie zdobione pierniki, najpierw trzeba zrobić dobry lukier. Poniżej przedstawiamy przepisy na smaczny i zdrowy lukier bez cukru, który można wykorzystać do dekorowania pierników tak, by robiły wrażenie i ozdabiały świąteczny stół.
Następnie pokażemy, jak krok po kroku przygotować pierniki, aby wzbudzały zachwyt gości swym wyglądem. Będą idealną ozdobą stołu wigilijnego.
Jak zrobić lukier bez cukru?
Wykonanie lukru bez cukru jest naprawdę proste i praktycznie nie różni się od tradycyjnego przepisu. Można go przyrządzić na bazie ksylitolu lub erytrolu.
Przepis na lukier bez cukru z ksylitolu
Oto składniki:
- 200 g ksylitolu
- 2 białka jajek
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ubij białka ze szczyptą soli na półsztywną pianę.
- Dodaj sok z cytryny.
- Wsyp sproszkowany ksylitol i dalej ubijaj pianę na sztywno.
Przepis na lukier bez cukru na bazie erytrolu
Składniki:
- 200 g erytrolu
- 250 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wymieszaj sproszkowany erytrol z wodą i podgrzej na małym ogniu.
- Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
- Gotuj około 1 minuty.
- Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Co jakiś czas mieszaj, aby lukier za szybko nie stężał.
- Ostudzoną polewą ozdób pierniki i ciasta.
Czytaj więcej: Jak wybrać odpowiedni neon LED do Twojego projektu DIY: poradnik
Wegańskie pierniczki bez jajek
Wegańskie wypieki cieszą się coraz większą popularnością. Nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu mogą je jeść osoby uczulone na białka zwierzęce oraz weganie. Ponadto są zdrowsze. Dlatego dziś przedstawiamy przepis na wegańskie pierniczki bez jajek, które można polukrować zdrowym lukrem z poprzednich przepisów.
Oto składniki na pierniczki:
300 g mąki pszennej | 150 g cukru |
100 ml oleju roślinnego | 3 łyżeczki przyprawy do piernika |
1 opakowanie cukru waniliowego | 1 łyżeczka sody oczyszczonej |
Wykonanie:
- Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika i sodą.
- Dodaj cukier, cukier waniliowy. Wymieszaj.
- Wlej olej i zagnieć ciasto.
- Formuj kulki, spłaszczaj je i układaj na blasze.
- Piecz 10-15 minut w 180 stopniach.
Zamienniki cukru do lukru
Aby lukier był mniej kaloryczny, warto zastąpić cukier zdrowszymi odpowiednikami. Idealne są ksylitol, inulina lub erytrol. Jeśli nie mamy ich w wersji sypkiej, możemy je zmielić za pomocą młynka do kawy. Dla osób szukających jeszcze więcej inspiracji dotyczących zdrowych słodkości, polecamy stronę https://vizjer-pl.pl/, na której znajdziecie przepisy na ciasta i desery idealne do oglądania ulubionych filmów i seriali w świąteczny czas.
Następnie dodajemy sok z cytryny i trochę wody, dzięki czemu uzyskujemy gęstą, słodką masę świetną do dekorowania pierników i ciast.
“Słodki, kremowy lukier ozdobi pierniki i sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze, a przy tym zdrowsze dzięki zamiennikom cukru.”
Historia pierników
Pierniczki to jeden z symboli świąt Bożego Narodzenia. Ich aromat wprowadza w magiczny nastrój tego wyjątkowego czasu. Skąd jednak wzięły się pierniki? Jaka jest historia tych przepysznych przysmaków?
Zgodnie z legendą, w XIV wieku mieszkający we Włoszech mnisi przyrządzili ciasto z miodu, przypraw, migdałów i orzechów. Upieczone ciasteczka miały kształt nogi św. Piotra, stąd nazwa "pernik" czyli piernik. Z czasem wypieki trafiły do Niemiec i innych krajów.
Najstarsze polskie przepisy na pierniki pochodzą z XVII wieku. Z biegiem lat zmieniał się ich skład i smak, ale zawsze były związane ze świętami. Dlatego do dziś stanowią ich nieodłączny element i każdy je uwielbia.
Podsumowanie
W niniejszym artykule przedstawiliśmy przepisy na smaczny i zdrowy lukier bez cukru, który może być idealną alternatywą dla tradycyjnego, wysokokalorycznego lukru. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Nie zawiera on bowiem cukru, a jedynie jego zamienniki w postaci ksylitolu lub erytrolu. Dzięki temu nie tylko nie dostarcza zbędnych kalorii, ale wręcz przeciwnie – jest niskokaloryczny.
Pokazaliśmy też jak krok po kroku ozdobić nim pierniki, by prezentowały się efektownie i były prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Przedstawiliśmy również przepis na smaczne wegańskie pierniczki bez jajek, które także można polukrować takim zdrowym lukrem.
Na koniec dla poszukujących alternatyw dla cukru do wykonania lukru podaliśmy sprawdzone zamienniki w postaci ksylitolu, inuliny czy erytrolu. Zdradziliśmy też sekret, jak łatwo je zmielić, jeśli nie mamy ich w wersji sypkiej. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom uda Wam się przygotować smaczny i zdrowy lukier bez cukru!
Przy okazji opowiedzieliśmy też garść ciekawostek na temat historii pierników, tych nieodłącznych bożonarodzeniowych słodkości. Jak się okazuje, tradycja ich wypieku sięga nawet XIV wieku i jest związana z postacią św. Piotra. Zachęcamy do zapoznania się z tą interesującą historią.